500 g pirinç eriştesi
600 g tavuk göğsü (haşlanmış)
25 cl. (1 su bardağı) limon suyu (taze sıkılmış)
2 1/2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
3 tatlı kaşığı tatlı biber sosu
4 çorba kaşığı taze nane yaprağı (kıyılmış)
1 çorba kaşığı taze kişniş (ya da maydanoz; kıyılmış)
250 g sultani bezelye (kılçıkları ayıklanıp, 1 dakika kaynar suda
haşlandıktan sonra, süzdürülerek, ince şeritler halinde kesilmiş)
2 tatlı kaşığı soya sosu
1/2 tatlı kaşığı susamyağı
1 çorba kaşığı taze fesleğen (kıyılmış)
1 1/2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 tatlı kaşığı taze zencefil (ince doğranmış)
3 iri havuç (kazınıp, ince çubuklar halinde doğranmış)
5 taze soğan (verevine çok ince doğranmış)
300 g soya fasulyesi filizi
3 çorba kaşığı hindistancevizi sütü (doğal tadında)
1 1/2 tatlı kaşığı tuz
Süsleme için:
1 göbek salata (yapraklarına ayrılmış)
2 iri kırmızı dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten
sonra, her biri önce boylamasına 2'ye kesilmiş, sonra her parça ince
şeritler halinde kesilmiş)
nane dalları
2 limon (her biri 8'e kesilmiş; isteğe bağlı)
Bir salata kâsesinde didiklenmiş tavuk etleri, limon suyunun 2
çorba kaşığı, limon kabuğu rendesinin 1 tatlı kaşığı, tatlı biber
sosunun 1 tatlı kaşığı, kıyılmış nane yapraklarının 1 çorba kaşığı ve
kıyılmış kişnişleri (ya da maydanozları) karıştırıp, kâseyi bir kenara
bırakın.
Başka bir salata kâsesinde sultani bezelye şeritleri, soya sosu,
susamyağı ve fesleğenleri karıştırıp, kâseyi bir kenara bırakın.
Pirinç eriştelerini bir tencereye koyup, üstlerini iyice örtecek kadar su ekledikten sonra, bir kenarda 15 dakika bekletin.
Bu arada, ayçiçek yağının 1/2 çorba kaşığını kalın dipli bir tavaya
koyup, tavayı harlı ateşe oturtarak, yağı kızdırın. Yağ kızınca
zencefil parçaları ve havuç çubuklarını tavaya koyup, ateşi biraz kısın
ve sebzeleri orta ateşte sürekli karıştırarak 1 dakika pişirin. 2 çorba
kaşığı su ekleyip, tavanın üstünü örterek, sebzeleri buharda 2 dakika
daha pişirdikten sonra, tavayı ateşten alıp, sebze karışımını bir
kâseye aktarın ve üstlerine kalan limon suyundan 2 çorba kaşığı
gezdirerek, kâseyi bir kenara bırakın.
Pirinç eriştelerini bir süzgeçte süzüp, soğuksu altında çalkaladıktan sonra, yeniden iyice süzdürüp, bir çukur tabağa aktarın.
Sebzeleri pişirdiğiniz tavayı kâğıt mutfak havlusuyla iyice
temizleyip, kalan ayçiçek yağını koyarak, tavayı orta ateşe oturtun ve
yağı ısıtın. Isınınca taze soğan parçalarını koyup, sürekli
karıştırarak 30 saniye pişirin. Soya fasulyesi filizlerini koyup,
sürekli karıştırarak 1 dakika pişirdikten sonra, tavayı ateşten alıp,
karışımı bir tabağa aktararak, soğumaya bırakın.
Sosu hazırlamak için bir salata kâsesinde hindistan cevizi sütü,
tuz, kalan limon kabuğu rendesi, kalan limon suyu, kalan tatlı biber
sosu, kalan nane yapraklarını karıştırıp, bu sosu çukur tabakta ki
eriştelerin üstüne gezdirin.
Göbek salata yapraklarını yuvarlak bir servis tabağına döşeyip,
yaprakların ortasına çukur tabaktaki erişteleri aktarın. Eriştelerin
üstüne, dıştan içe doğru daireler halinde kırmızı dolmalık biber
şeritleri, zencefilli havuç çubukları, fesleğenli sultani bezelyeler ve
soğan soya fasulyesi filizi karışımını döşeyin. Ortada kalan boşluğa
baharatlı tavukları yerleştirip, salatayı nane dalları ve limon
dilimleriyle (isteğe bağlı) süsleyerek, oda sıcaklığına ininceye kadar
beklettikten sonra, servis yapın.
NOT: BU SALATANIN ADI, EŞMERKEZLİ DAİRELER BİÇİMİNDE YERLEŞTİRİLEN
SEBZE VE ERİŞTE HALKALARININ, DOĞU'DA ÇOĞUNLUKLA ANKA KUŞUYLA
SİMGELENDİRİLEN DOĞAN GÜNEŞİ ANDIRMALARINDAN KAYNAKLANMAKTADIR.