750 g mürekkepbalığı (temizlenmiş)
8 mantar (1 su bardağı suda haşlanıp. haşlama suyu saklanmış)
3 çorba kaşığı pirinç sirkesi
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
250 g kuşkonmaz (ayıklanıp, verevine 4 cm boyunda kesilmiş)
4 taze soğan (ayıklanıp, verevine ince doğranmış)
1 çorba kaşığı soya sosu
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Mantarların haşlama suyunu bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe
oturtarak, 4 çorba kaşığı kalıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) kaynatın.
Bu arada mantarların saplarını kesip, baş bölümlerini 4 parça halinde
dilimleyin. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Mürekkepbalığının kesesini yararak kesip, mutfak tezgâhına serin.
Keskin bir bıçakla keseye iç bölümünden haç biçimi kesikler yaparak,
bir kenarı 5 cm lik kareler halinde doğrayın. Doğradığınız parçalar,
balığın dokunaçları, sirkenin 2 çorba kaşığı ve sarmısağı bir kâsede
karıştırıp, oda sıcaklığında 15 dakika bekletin.
Kâsedeki karışımı bir süzgeçte süzüp (süzdüğünüz suyu saklayın),
süzgeçte kalan mürekkepbalığı parçalarını, bir tabağa aktarın. Kalın
dipli bir tavaya ayçiçek yağının 1 çorba kaşığını koyup, tavayı harlı
ateşe oturtarak, yağı kızdırın. Yağ kızınca tabaktaki mürekkepbalığı
parçalarının yarısını tavaya koyup, parçaları sık sık karıştırarak,
kıvrım kıvrım oluncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) kızartın. Sonra
delikli kaşıkla bir tabağa çıkarın. Tavaya 1/2 çorba kaşığı ayçiçek
yağı koyup, kalan mürekkepbalığı parçalarını da aynı biçimde
kızartarak, tabağa çıkarın.
Kalan 1/2 çorba kaşığı ayçiçek yağını tavaya koyup, mantarlar,
kuşkonmazlar ve taze soğanları ekleyin; sık sık karıştırarak, 2 dakika
pişirin. Soya sosu, kalan 1 kaşık sirke ve kâseye süzmüş olduğunuz
bekletme sıvısını katıp, 1 dakika pişirin.
Mantarların haşlama suyunu mısır nişastasıyla karıştırıp, tavaya
ekledikten sonra, iyice karıştırın. Mürekkepbalığı parçalarını da
ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra, tavayı ateşten alın ve kuşkonmazlı
- mantarlı mürekkepbalığını, 4 düz tabağa bölüştürerek, servis yapın.
Not: Bu tarifte istenirse, mürekkepbalığı yerine kalamar kullanılabilir.