175 g Çin mantısı hamuru daireler halinde kesilmiş)
175 g kuzu kıyması (bütün yağları alınmış etten, kalın çekilmiş)
1 çorba kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi (isteğe bağlı)
1 diş sarımsak (çok ince kıyılmış)
3 taze soğan (ayıklanıp, çok ince doğranmış)
1 orta boy havuç (kazınıp, rendelenmiş)
2 tatlı kaşığı soya sosu (ya da soyu)
1/2 tatlı kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
2 tatlı kaşığı kişniş (ya da maydanoz;, çok ince kıyılmış)
1 küçük taze patates (haşlanıp, kabuğu soyulduktan sonra, iri zar biçiminde kesilmiş)
2 kurutulmuş siyah Çin mantarı (çok sıcak suda 20 dakika bekletildikten
sonra, süzdürülüp, iri zar biçiminde doğranmış; ya da zar biçiminde
doğranıp, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağında 3 dakika sote edilmiş 2 orta
boy mantar)
1/2 kırmızı dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, zar biçiminde doğranmış)
2 çorba kaşığı iç bezelye
Tatlı - ekşi sos:
18 cl. (3/4 su bardağı) portakal suyu (harlı ateş üstünde, 3 çorba kaşığı kalıncaya kadar çektirilmiş)
4 çorba kaşığı tuzsuz tavuk suyu
2 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
2 çorba kaşığı sirke (tercihen pirinç sirkesi)
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı salça
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Küçük bir tencereye bütün sos malzemesini koyup, mısır nişastası
iyice eriyinceye kadar karıştırın. Tencereyi orta ateşe oturtup,
sürekli karıştırarak sosu koyulaşıncaya kadar pişirdikten sonra,
tencereyi ateşten alın ve bir kenara bırakın.
Harcı hazırlamak için bir salata kâsesinde kıyma, sirke, zencefil
rendesi (isteğe bağlı), sarmısak, taze soğanlar, havuç rendesi, soya
sosu, limon suyu, kişniş (ya da maydanoz) ve 3 çorba kaşığı suyu iyice
karıştırın. Daire biçiminde hamurların her birinin ortasına 1'er tatlı
kaşığı harç koyup, dört yapraklı yonca biçimi verdikten sonra, 4
boşluğun her birini ayrı bir sebzeyle (Çin mantarı [ya da mantar]; taze
patates; kırmızı dolmalık biber; bezelye) süsleyin.
Bir tencereye 2,5 cm yükseklikte su koyup, tencereyi harlı ateşe
oturtarak, suyu bir taşım kaynamaya bırakın. Bu arada bir delikli
buğulama kabına, aldığı kadar dört mevsim mantısını yan yana
yerleştirin (birbirlerine değmemelidirler). Tenceredeki su kaynayınca,
delikli buğulama kabını içine yerleştirip, tencerenin kapağını
kapatarak, mantıları buharda 8 dakika pişirin.
Sonra buğulama kabını çıkarıp, mantıları ısıtılmış bir
servistabağına çıkararak, tabağı alüminyum folyoyla örtün ve sıcak
kalmalarını (sözgelimi ılık fırına yerleştirerek) sağlayın. Kalan
mantıları da aynı biçimde pişirirken, sos tenceresini orta ateşe
oturtup, sosu ısıtın. Pişen mantıları servis tabağındaki öbür
mantıların yanına aktarıp, sosu bir kâseye boşaltarak, mantıların
yanında servis yapın.