8 dilim yağsız kuzu eti (but tarafından, her biri yaklaşık 60 g, bütün yağları alınıp, hafifçe dövülmüş)
20 arpacık soğanı (kabukları soyulmuş)
20 g (1 1/2 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
2 tatlı kaşığı süzme bal
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
bir tutam taze soğan (süsleme için; kıyılmış)
Tatlı-ekşi sos:
200 g havuç (küçük boy)
4 çorba kaşığı soğan (ince doğranmış)
60 cl (2 1/2 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu
1 tatlı kaşığı süzme bal
Sosun malzemesini hazırlamak için havuçların yarısını 6 cm uzunluğunda,
3 mm kalınlığında çubuklar halinde kesin. Geri kalan havuçları kabaca
doğrayın. Havuç çubuklarını kaynar suda 1 dakika haşlayıp süzdükten
sonra, akar su altında çalkalayarak süzülmeye bırakın. Fırınınızı
130°C'a ısıtın. Tereyağının 15 g'ını (1 çorba kaşığını) kalın dipli bir
tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, arpacık soğanlarını
yumuşayıncaya ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar (4 - 5 dakika)
sote edin. Balı ekleyip, ateşin altını açarak tavadaki karışımı
kaynatın ve sürekli karıştırarak, şurup kıvamını alıncaya kadar
pişirin. Tavayı ateşten alıp arpacık soğanlarını delikli kaşıkla bir
fırın kabına çıkararak (pişme suyunu saklayın), kabı fırına
yerleştirin.
Kuzu etlerinin her iki yanlarına tuz ve karabiberi serpin. Kalan 1
tatlı kaşığı tereyağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı ağır ateşe
oturtarak, tereyağını eritin. Yağ eriyince havuç çubuklarını koyup, 20
saniye sote edin. Delikli kaşıkla havuçları bir tabağa çıkarıp, sıcak
kalmalarını sağlayın.
Tavaya etleri koyup, her iki yanlarını 1 - 2 dakika sote edin.
Sonra tavayı ateşten alıp, etleri birfınn kabına çıkararak, arpacık
soğanlarını üstlerine serpiştirin ve kabı fırına verin.
Bu arada sosu tamamlamak için havuç ve etlerin piştiği tavadaki
yağı atın. Tavayı harlı ateşe oturtup, 1 su bardağı et suyu koyun ve
bir tahta kaşıkla tavanın dibini ara sıra kazıyarak bir taşım kaynatın.
Kaynayınca doğranmış soğanlar ve havuçları katıp, karışımı yarı yarıya
çekinceye kadar kaynatın. Kalan et suyu ve balı katıp, yeniden yarı
yarıya çekinceye kadar kaynatın. Sonra tavayı ateşten alıp, sosu ince
bir tel süzgeçten temiz bir tencereye süzün. Havuç çubuklarını da
tencereye koyup, tencereyi ateşe oturtarak, ısınmaya bırakın.
Kabı fırından alıp, etleri düz tabaklara bölüştürerek, yanlarına
arpacık soğanlarını koyun. Tencereyi de ateşten alıp, sosu üstlerine
dökerek servis yapın.