350 g yumurtalı taze Çin eriştesi (ya da 250 g ince spagetti)
50 cl. (2 su bardağı) tuzsuz tavuk suyu
3 1/2 çorba kaşığı pirinç sirkesi
1 tatlı kaşığı susamyağı
2 1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam beyazbiber (taze çekilmiş)
2 tavuk göğsü
3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
150 g brokoli (yalnızca çiçekleri)
1/2 tatlı kaşığı tozşeker
1/2 tatlı kaşığı susam
2 acı sivribiber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, çok ince doğranmış)
1 çorba kaşığı soya sosu
4 taze soğan (ayıklanıp, ince doğranmış)
Tavuk suyunu bir tencereye koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak,
tavuk suyunu bir taşım kaynatın. Kaynayınca pirinç sirkesinnn 2 çorba
kaşığı, susamyağı, tuzun 1/4 tatlı kaşığı ve beyazbiberi ekleyip,
yeniden bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi iyice kısıp, karışımı
kısık ateşte tıkırdamaya bırakın.
Tavuk göğüslerini bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar
soğuk su ekledikten sonra, tencereyi harlı ateşe oturtarak, suyu
birtaşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kısıp, tavuk göğüslerini orta
ateşte yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) haşlayın. Tencereyi
ateşten alıp, tavuk göğüslerini bir tabağa çıkararak, tenceredeki
haşlama suyunu atın. Tavuk göğüsleri elle tutulabilecek kadar soğuyunca
deri ve kemiklerini ayıklayıp, etlerini ufalayarak, bir seramik kaba
koyun ve kabın üstünü örterek, sıcak kalmalarını sağlayın.
Bir tencereye 4 litre (17 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı
ateşe oturtarak, suyu birtaşım kaynatın. Kaynayınca kalan 2 tatlı
kaşığı tuzu serptikten sonra, Çin eriştelerini (ya da ince
spagettileri) koyup, yumuşayıncaya (ama diriliklerini bütünüyle
yitirmemelidirler) kadar haşlayın (3 dakika geçince birini alıp, pişip
pişmediğini kontrol edin). Sonra tencereyi ateşten alıp, erişteleri bir
süzgeçte süzerek, soğuk su altında çalkalayın ve yeniden süzülmeye
bırakın.
Çiçekyağının 1 çorba kaşığını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı
orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca brokoli çiçeklerini koyup,
sürekli karıştırarak, parlak yeşil bir renkalıncaya kadar sote edin.
Kalan pirinç sirkesini 1 çorba kaşığını ve tozşekeri ekleyip, karışımı
sürekli karıştırarak 30 saniye pişirin. Tavayı ateşten alıp, karışımı
bir salata kâsesine aktararak, susamları üstlerine serpin ve iyice
karıştırın. Sonra kâsenin üstünü örtüp, sıcak kalmalarını sağlayın.
Kalan çiçekyağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe
oturtarak, yağı ısıtın. Tütmeye başlamadan acı sivribiber parçalarını
koyup, sürekli karıştırarak 30 saniye pişirin. Soya sosunu, kalan
pirinç sirkesini, seramik kaptaki tavuk eti parçalarını ve taze
soğanları katıp, karışımı sürekli karıştırarak 1 dakika pişirdikten
sonra, tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Süzgeçteki eriştelerin üstüne kaynar su boşaltarak, ısıttıktan
sonra, 4çukurtabağa bölüştürün. Kısıkateşte-ki tencereyi alıp, içindeki
tavuk sulu karışımı kaşıkla üstlerine gezdirin. Kâsedeki susamlı
brokkolileri ve tavadaki tavuk etli karışımı tabakların kenarlarına
bölüştürüp, bekletmeden servis yapın.