200 g dana bonfilesi (ince şeritler halinde kesilmiş)
4 çorba kaşığı sirke (tercihen pirinç sirkesi)
1 çorba kaşığı sarımsak (ince kıyılmış)
bir tutam zencefil (isteğe bağlı)
250 g sultani bezelye (kılçıkları ayıklanmış)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
250 g erişte
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1/2 çorba kaşığı susamyağı (ya da natürel zeytinyağı)
Bonfile şeritlerini ateşe dayanıklı bir cam kaba koyup, bir kenara
bırakın. Sirke, sarmısak, zencefili (isteğe bağlı) küçük birtencereye
koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak birtaşım kaynatın. Kaynayınca
tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı bonfile şeritlerinin üstüne
dökerek, şeritleri oda sıcaklığında 15 dakika bekletin.
Bu arada sultani bezelyeleri kaynar suda 30 saniye haşlayıp, bir
süzgeçte süzerek, soğuk su altında diriltin. Sonra sularını yeniden
iyice süzdürüp, bir salata kâsesine aktarın.
Bonfile şeritlerini süzün (süzdüğünüz baharatlı suyu saklayın).
Ayçiçek yağını kalın dipli birtavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak
yağı ısıtın. Isınınca bonfile şeritlerini tavaya koyup, pembe
renklerini yitirinceye kadar (3-4 dakika) karıştırarak kavurun; sonra
delikli spatulayia şeritleri bezelyelerin bulunduğu kâseye aktarın.
Şeritlerin süzmüş olduğunuz baharatlı suyunu tavaya koyup, bir taşım
kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 1 dakika daha pişirip, tavayı
ateşten alarak bir kenara bırakın.
Bir tencereye 3 litre (yaklaşık 13 su bardağı) su koyup, orta
ateşe oturtarak bir taşım kaynatın. Kaynayınca tuzun 1 tatlı kaşığını
ve erişteleri ekleyip, erişteler yumuşayıncaya (ama diriliklerini
bütünüyle yitirmemelidirler) kadar (yaklaşık 4 dakika) haşlayın.
Tencereyi ateşten alıp, erişteleri bir süzgeçte süzdükten sonra, soğuk
su altında çalkalayın. Suyunu yeniden süzdürüp, kâsedeki bonfile
şeritleri ve bezelyelerin üstüne boşaltın. Tavadaki baharatlı karışımı
da kâseye boşaltıp, kalan 1/4 tatlı kaşığı tuz, karabiber ve 1/2 çorba
kaşığı susamyağını (ya da zeytinyağını) ekleyerek, salatayı iyice
karıştırın. Kâseyi buzdolabına kaldırıp, salatayı en az 20 dakika
soğuttuktan sonra, servis yapın.
Not: Bu doyurucu salata, ana yemek olarak da servis yapılabilir.