Kullanılacak malzeme (5 kişilik) :
2 kiloluk bir ördek,
25 gram rendelenmiş parmesan (veya kaşer) peyniri,
50 gram tereyağı,
15 gram kurutulmuş mantar,
1 yumurta,
2 sosis,
1 defne yaprağı,
1 bardak kadar süt,
2 dilim bayat ekmek,
4 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar et suyu,
tuz ve karabiber.
Yapımı :
Ördeğin
tüylerini yolup içini çıkardıktan ve ince tüylerini tütsüledikten sonra
bunu iki gün buz dolabında tutmalı. Yemeğin pişirileceği gün ördeğin
ciğerini, katısını ve yüreğini kıyarcasına ince doğramalı. Ekmek
dilimlerini biraz sütte ıslatmalı Kurutulmuş mantarları soğuk suda
ıslatmalı Bir kuşaneye 20 gram tereyağı koyup eritmeli. Bunun içine
suyu sıkılmış mantarlan ve kıyılmış ördek içlerini atmalı. Tahta bir
kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Tuzlayıp biberlemeli ve bir kahve
fincanı kadar et suyu döküp bir taşım kaynatmalı. Kuşaneyi ateşten
indirince içindekilere, sıkılarak sütü çıkarılmış ve ufalanmış ekmek
içlerini katmalı. Karıştırıp soğumaya bırakmalı. Kuşanedekiler
soğuyunca buna ince dilimlere doğranmış domalanın üçte ikisini,
rendelenmiş peyniri ve yumurtayı katmalı. Karıştırarak bunları
birbirlerine yedirdikten sonra gerekirse tuzlayıp biberlemeli ve
bunlarla ördeğin içini doldurmalı. Boynunu ve gerisini temiz ve beyaz
renkli bir sicimle diktikten sonra ayaklarını geriye kıvırmalı,
kanatlarıyla birlikte güzelce bağlamak Ördeğin çeşitli yerlerini bir
bıçakla delip bu yerlere domalan dilimlerini sokuşturmak Kalan
tereyağıyle 4 çorba kaşığı zeytinyağını ve defne yaprağını pyrex bir
tencereye koyup eritmeli. Yağ ısınınca ördeği içine oturtmalı ve
çevirerek dört bir yanını nar gibi kızartmalı. Ördeğin her yanı
kızarınca pyrex tencereyi sıcak fırına sürerek vakit vakit üstünü
kaynar et suyuyla ıslatarak bu kümes hayvanını iyice pişirmeli. Ördek
pişince bunu fırından çıkarmalı ve yanına patatesli bir garnitür
koyarak servis yapmalı.